Biologische Extra Vergine olijfolie

Wat zijn de kenmerken van onze biologische extra vergine olijfolie?

De olijfolie van de eerste persing is de zuiverste en duurste olijfolie: de extra vergine olijfolie heeft een zuurgraad van minder dan 0,85%. Onze nieuwe olijfolie (oogst oktober 2020) heeft een zuurgraad van slechts 0,1 %. De kleur van extra vergine olijfolie kan in het algemeen verschillen en variëren van een  champagnekleur tot een groengouden kleur maar ook heldergroen. Je kunt er min of meer vanuit gaan dat, naarmate de kleur intenser en dieper is, de olijvensmaak sterker is.

Verschil in smaak en kwaliteit:

Doordat er veel verschillende soorten en rassen olijfbomen zijn, zijn er dus evenveel verschillende soorten extra vergine olijfolie. Niet alleen het ras bepaalt de onderlinge verschillen. Ook de bodemgesteldheid, herkomst, klimatologische omstandigheden en het tijdstip van oogsten, kunnen de smaak, kleur en het aroma van deze olijfolie beïnvloeden. Bij een bepaalde extra vergine olijfolie is een zure of een fruitachtige smaak overheersend, bij een andere de bittere, bladachtige smaak met peperachtige finish. In het algemeen zegt men dat extra vergine olijfolie binnen 12-15 maanden genuttigd moet worden.

Onze olijfolie uit de eerste persing krijgt een hoge organoleptische* waardering. Het gehalte aan vrije vetzuren – uitgedrukt in oliezuur – is maximaal 1 gram per honderd gram. De overige kenmerken komen overeen met de criteria die voor deze categorie (I) zijn vastgesteld.
*(met de zintuigen waarneembaar)

Het gaat hier dus om een ongezuiverde, ongefilterde olie waarvan de aciditeit (zuurgraad) niet meer mag bedragen dan 1g per 100g of 1 procent. De olie moet een perfect aroma en een perfecte smaak en kleur hebben. De eerste koude persing wilt zeggen dat deze olijfolie van de allerbeste kwaliteit is, omdat dit de meest zuivere olijfolie is.

Waarom biologische olijfolie?

Om in aanmerking te komen voor het bioagricert predikaat, moeten de olijfgaarden aan hoge kwaliteitseisen voldoen. Jaarlijks worden er van de overheid uit, bodemproeven genomen om te controleren of er inderdaad geen gebruik gemaakt is van chemische bestrijdingsmiddelen. Verder is de winning van de olijfolie aan sterke regels gebonden. Het zal u niet verbazen dat deze olijfolie iets hoger geprijsd wordt dan de olie van de grote producenten.

Lage zuurgraad?

Indien bij het persen de pitten of het kernvlies kapot geperst wordt, geeft dat een bittere en zure smaak aan de olijf. De zuurgraad van de olijfolie is bepalend voor de kwaliteit en prijs. Hoe hoger de zuurgraad, des te minder de kwaliteit. In het algemeen worden twee kwaliteiten in de handel gebracht. De beste daarvan is de Extra Vergine (maagdelijk) olijfolie met een zuurgehalte van 0-0,85%, die verkregen wordt bij de eerste en meestal koude persing en de pure (zuivere) olijfolie. De gewone olijfolie (minste kwaliteit) betreft geraffineerde olijfolie met een hogere zuurgraad.

Nu begrijpt u waarom wij gekozen hebben voor de Siciliaanse extra vergine olijfolie van i Frutti del Sole, Gisone’s Olio de Mokarta en Berlingeri: een topkwaliteit voor betaalbare prijzen! Oordeelt u zelf en bezoek de biologische markt in Wageningen of bestel eenvoudigweg via de webwinkel.